maanantai 19. joulukuuta 2016
Koulupäivä hiustenlaiton merkeissä
Päästiin viime kuussa muutaman luokkalaisen kanssa ottamaan osaa yhteisöpedagogi-opiskelijoiden järjestämään tapahtumaan, joka oli suunnattu nuorille äideille ja heidän lapsilleen. Päivän aikana äidit saivat tutustua toisiinsa, käsihoitoja, ruokaa ja meiltä pikakampauksia. Tapahtuma järjestettiin Veturitalleilla. Tässä pari minun tekelettä.
Neliöporrastusta
Käväisin tuossa kuukausi takaperin leikkaamassa erään ystäväni pyynnöstä tämän hiukset, ja toiveissa oli jotain lyhyttä A-linjaista leikkausta. Jätin mallin kuitenkin aika long bob -tyyliseksi, että Wilmalla olisi aikaa totutella lyhyempään malliin. Senttejä tukasta lähti n. 7. Viikko sitten Wilma pyyti meikäläisen uudelle kierrokselle, ja tällä kertaa päästiin tavoitepituuteen asti.. :D molemmissa leikkauksissa oltiin kahdestaan, niin ei satu olemaan kuvia jaoista tai työvaiheista.
Takaosan porrastin neliöporrastuksella, jotta Wilman ohkainen hius saataisiin näyttämään mahdollisimman runsaalta.
Reilussa kuukaudessa hiukset olivat venähtäneet tähän mittaan.
Leikkausta jatkettiin samalla mallilla, mutta lyhyempänä. Wilma kyllä tykkäsi kovasti! Porrastuksessa on vielä meikäläisellä harjoiteltavaa, mutta hiljaa hyvä tulee ;)
Unicorn
Heipsun! Tässä tulisi vähän kuvia parista väristä, mitä tässä viimeisen kuukauden sisällä oon tehnyt. Ensimmäinen on tehty kotona ystävälle, jonka haaveena oli saada pinkihtävä tukka. Tätä projektia oli pelottava tehdä, kun ainoat kokemukset väreistä ja vaalennuksista oli harjoittelusta tulleet katselukerrat. Että eikun vaan soveltamaan!
Lähtötilanne oli tämä; pitkälle kasvanut oma tyvi, ja latvassa vanhaa vaalennusta. Päädyttiin lappuraidottamaan hiukset, jotta saataisiin pohjasta mahdollisimman vaalea. Tästä vaiheesta ei valitettavasti ole kuvia. Vaalensimme jauheella ja 3% hapetteella (1:2). Pestiin väri pois ja laitettiin pyyhekuivaan tukkaan Luximan Inky Pinkyä ja Pearly Blondea. Laitettiin ensimmäisellä kerralla Pearlyä hiukan enemmän, ja koska lopputulos ei ollut tarpeeksi pinkki meidän mieleen, niin teimme toisen kierroksen sävytteen kanssa. Tällä kertaa Inkyä reilusti enemmän.
Tässä lopputulos ilman värisäätöjä tai filttereitä. Tyytyväisiä oltiin loputulokseen, vaikka edelleen sävyä olisi saanut olla enemmän! Ylläpitoon Veera osti itselleen KC:n Pearl Color Maskin ja -shampoon.
sunnuntai 11. joulukuuta 2016
Työssäoppimistehtävät ja -päiväkirja
25.11. perjantaina olimme eräässä tapahtumassa laittamassa nuorten äitien hiuksia, eli kyseisestä päivästä ei tule päiväkirjamerkintää. Oma postaus sen sijaan tulee myöhemmin.
Päivän tehtävä oli kuitenkin tutkia top-paikan kestovärisarjaa. Verstaalla käytössä on samat värit kuin koululla, eli KC Professionalin sarjat Ultimate (kestoväri), Velvety (kesto- tai kevytväri, voidaan päättää hapetteen vahvuudella) ja Luxima (kevytväri). Ajattelin kirjoittaa Ultimatesta. Miraculos Oy, jonka alla KC Professional toimii, on nykyään täysin suomalaisen Transmeri Groupin omistama, eli värit ja hiustenhoitotuotteet valmistetaan Vantaalla.
Päivän tehtävä oli kuitenkin tutkia top-paikan kestovärisarjaa. Verstaalla käytössä on samat värit kuin koululla, eli KC Professionalin sarjat Ultimate (kestoväri), Velvety (kesto- tai kevytväri, voidaan päättää hapetteen vahvuudella) ja Luxima (kevytväri). Ajattelin kirjoittaa Ultimatesta. Miraculos Oy, jonka alla KC Professional toimii, on nykyään täysin suomalaisen Transmeri Groupin omistama, eli värit ja hiustenhoitotuotteet valmistetaan Vantaalla.
KC Color Ultimaten numerointi perustuu väritähteen : 1-6, pienin nimero on kylmin ja suurin lämpimin.
.1 sininen = tuhka
.2 violetti = helmiäinen
.3 keltainen = kulta
.4 oranssi = kupari
.5 mahonki = oranssi + violetti
.6 punainen
.7 tupakka = kylmä + lämmin ruskea
.8 vihreä
Tummuusasteet menevät kansainvälisen numeroinnin 1-10 mukaan. Väritähdestä on helppo katsoa värin numeroyhdistelmä, esimerkiksi 7.43. 7 = värin tummuusaste, 4 = päävivahde, tässä tapauksessa kupari ja 3 = taittosävy, tässä kulta. Eli kyseessä on lämmin vaalea väri.
Ultimate-väreihin kuuluu N ja NN -perusvärisarjat harmaiden peittoon.
Mikäli harmaita hiuksia on enemmän kuin 40%, tulee värimassaan lisätä N tai NN -väriä.
N-väreistä löytyy 10 väriä, joista 1 on tummin ja 10 vaalein. Lisäksi NN-värejä on 4-8.
2.12. perjantaina työpaikkaohjaajani ei ollut paikalla, joten olimme keskenään kolmen muun työntekijän kanssa. Oli mielenkiintoista seurata töitä, sillä yhdellä oli vain kampausasiakkaita (näin myös ensimmäistä kertaa, kun asiakas sai juhlameikin Verstaalla). Itse pidän kovasti kampausten tekemisestä ja siksi oli hauska nähdä, kuinka niitä sitten tehdään niin, että ne pysyvät pikkujoulumeiningit aamusta iltaan. Jenni, joka kampauksia pyöritteli, kertoi, että rennot kiharanutturat ovat olleet tänä talvena suosituimpia.
Muutkin ovat puhuneet pikkujoulukauden aikana, että ovat huomanneet miten asiakkaat tulevat enemmän laitattamaan hiuksia pikkujouluihin, kun esimerkiksi kesällä häihin. Veikkailtiin sitten siinä, että kesällä halutaan ehkä olla seesteisempiä ja luonnollisia. Laittaa yksi pinni sinne ja toinen tänne, kun taas talvella halutaan oikein säväyttää jollain huolitellummalla ja varmemmalla kampauksella. ¨
Verstaalla käytetään raitojen tekemiseen paljon lappuraitatekniikkaa. He itse sanoivat, että balayage ja vapaan käden raidoitus ei ole heillä ihan kauhean yleistä, mutta omaan silmään balayage on mielestäni ollut lähes yhtä yleinen kun folioraita.
Lisäksi pääsin paketoimaan tyhjiä pahvilaatikoita glitterpaperiin, jotta kassalle saataisiin lahjapakkauksille teemaan sopivaa rekvisiittaa. :)
9.12. Vaanennusaineena yleisin Verstaalla on KC:n Bleach Free ja Freestyle -vaalennusjauheet. Freestyleä käytetään silloin kun halutaan vaalennusaineen kuivuvan nopeasti niin, ettei se tartu vaalntamattomiin hiuksiin, eli esimerkiksi balayage -raidoituksessa. Jauhe on pölyämätön, hajusteeton ja ammoniakiton. Jauheella voi vaalentaa jopa 6 astetta.
Käyttöohje:
1. Sekoita vaalennusjauhe ja hapete 1:2 kulhossa tasaiseksi massaksi. Hapetteen valinta menee seuraavasti:
3 astetta => KC Oxid 1,5%
4 astetta => KC Oxid 3%
6 astetta => KC Oxid 6%
2. Levitä vaalennusmassa kuiviin hiuksiin. Vaikutusaika 15-45min riippuen halutusta vaalennustuloksesta. Pese hiukset käsitellyille hiuksille tarkoitetuilla tuotteilla ja huuhtele huolellisesti.
3. Hoida hiukset hoitoaineella ja jatka käsittelyä haluamallasi tavalla.
Jauhemassalla voi tehdä myös vaalennuspesun, eli massalla ''pestään'' hiukset pesupaikalla ja annetaan vaikuttaa hetkinen.
Lisäksi löytyy vaalennukseen tarkoitettu tuote KC Bleach Cream, joka on tuubissa oleva voide, joka soveltuu kaikkiin vaalennustekniikoihin. Tällä voidaan vaalentaa jopa 7 astetta. Bleach Cream sisältää kasviperäisiä öljyjä, jonka ansiosta hiukset ovat hyväkuntoiset ja elinvoimaiset käsittelyn jälkeenkin.
Käyttöohje:
1. Sekoita Bleach Cream hapetteen kanssa 1:2 tasaiseksi massaksi ei-metallisessa kupissa. Odota 30-60 sekuntia, että massa saavuttaa lopullisen koostumuksen.
2. Valitse oikea hapete.
1-3 astetta tai pitkän vaikutusajan vaativiin vaalennuksiin => 1,5%
2-4 astetta tai normaaliin vaalennuskäsittelyyn => 3%
3-7 astetta tai lyhyen vaikutusajan vaativiin vaalennuksiin => 6%
Vaikutusaika max. 50min, riippuen halutusta tuloksesta.
3. Jos hiukset ovat helposti vaalentuvat, voimakkaasti käsitellyt ja/tai halutaan vielä hellävaraisempi vaalennuskäsittely, sekoita 1:3 hapetteen kanssa. Massan koostumusta voi säädellä Thickenerillä.
Kolmantena löytyy värinpoistaja KC Color Remover, joka siis poistaa keinotekoisen väripigmentin hiuksista helposti ja hellävaraisesti murtamalla molekyyliketjun.
Käyttöohje:
1. Sekoita 1- ja 2 -liuoksia 1:1 kulhossa. Jos käytät pulloa, sekoita väh. 45 sekuntia. Sekoita nopeasti ja tasaisesti kuiviin hiuksiin, jossa on epätoivottuja värejä.
2. Peitä hiukset muovihupulla ja anna vaikuttaa 20min.
3. Huuhtele 3-5min ja pese syväpuhdistavalla shampoolla vähintään kolmesti. Levitä 3% KC Oxid ja anna vaikuttaa 5 min. Mikäli väri tummuu jälkikäsittelyn aikana, voit toistaa käsittelyn 1-3 vaiheet uudelleen.
4. Huuhtele ja käytä hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Jos haluat käsittelyn jälkeen värjätä hiukset, käytä yhtä astetta vaaleampaa väriä.
Verstaalla käytetään myös Malibun DDL väripigmentin nostajaa. Kerran pääsin näkemään tämän käytössä, kun yritettiin päästä punaisesta eroon.
9.12. Tiesin ennen työssäoppimisen alkua, että en pääse tekemään oikeita asiakkaita, mikä kävi minulle paremmin kuin hyvin. Olen itse käynyt kampaajalla vain muutaman kerran (koska taloudestani tosiaan löytyi jo yksi ammatin omaava), joten tuo kaikki oli minulle täysin uutta. Kuinka asiakkaat otetaan vastaan, konsultointihetket, ajan käyttö jne.. Oli siis mukava päästä vain seuraamaan ja kyselemään! Loppujen lopuksi olen kuitenkin yllättynyt siitä, miten nopeasti aika on kulunut. Ja koska en odottanut, että pääsisin tekemään yhtään mitään, olen yllättynyt niistä pienistäkin asioista, joita olen päässyt tekemään. Olen mm. kihartanut parin asiakkaan hiuksia, irrottanut yhden työntekijän pidennykset, huoltanut yhdet pidennykset, kokeillut jotain testiväriä ohjaajalleni, sekoitellut värimassoja ja niin edelleen.
Verstas on kampaamona ja työpaikkana erittäin rento, mutta asiakaspalvelu on kuitenkin jämptiä ja ammattimaista. Tällä alalla asiakaspalveluhalun täytyy tulla luonnostaan, ja tuolla se kyllä tulee. On ollut kiva huomata, että voi olla rento ja ammattimainen asiakaspalvelija samaan aikaan, ja luottamus kampaajaan 110%.
Työtekniikat ovat Verstaalla perusteeltaan nykyaikaisia ja tarkkaa jaottelua noudattavia, mutta jokaisella on oma visio värin levityksestä. Kaikki tietävät mitä tehdä ja kuinka saada lopputuloksesta nykyaikainen ja sellainen, mikä on sekä asiakkaan että kampaajan mieleen. Levityksessä täytyy todella siis käyttää omaa luovuutta, jotta saadaan korostettua asiakkaan parhaita puolia, niinkuin silmien tai ihon väriä, kasvojen muotoa jne.
Minulle on ollut helppoa toimia itsenäisesti harjoittelun aikana. Rutiineihin kuuluu mm. pyykin pesu sekä värikuppien, -siveltimien yms. pesu. Vaikeinta on ollut seurata töitä alusta loppuun, kun tekijöitä on niin monta ja välissä tulee ajoittain muita hommia.
Mielestäni harjoittelujakso on antanut loistavan aloituksen koulussa alkaneelle asiakaspalvelulle ja värikäsittelyille, sillä värisarjat ovat samat koululla ja Verstaalla. Olen varma, että kun pääsemme kunnolla vauhtiin värien kanssa, mieleeni muistuu Verstaalla oppimani asiat.
Olen pitänyt itseäni aina reippaana ja asiakaspalveluhenkisenä, ja olen sitä varmasti edelleen, mutta jotenkin harjoittelun aikana olen tuntenut itseni aikaisempaa ujommaksi ja varovaisemmaksi. Ehkä se johtuu siitä, että kyseessä on opiskelemani ala, ja kun on kokeneiden rautaisten ammattilaisten kanssa samassa tilassa pitkään, alkaa tuntemaan itsensä niin kovin tietämättömäksi ja pieneksi. :D
Kaiken kaikkiaan pidän Verstaasta ja sen ihmisistä hirmuisesti! Lasken itseni onnekkaiden joukkoon, kun ensimmäinen harjoitteluni oli näin mukava. :)
torstai 3. marraskuuta 2016
Omien hiusten leikkuuta, toisen värjäystä
Noniin! Mulla oli siis tosiaan omat hiukset olleet jo pitkään leikkaamatta ja värjäämättä. Värjäämättä ne on edelleen, mutta viime viikon perjantaina vietettiin koululla omaa hiustenlaittopäivää, ja duunailtiinkin siellä luokkakaverini Vilman kanssa toisillemme vähän eri juttuja. Minulta siis leikattiin, ja Vilman tyvi sävytettiin. Viime viikolla Vilma lampsi mun luokse hapetteiden ja vaalennusjauheiden kanssa, tarkoitus oli värjätä tyvikasvu piiloon. Ja niinhän me tehtiin, mutta kellertäväksihän se jäi, kun oma tyvi oli suhteellisen tumma. Koitettiin sitä sävytellä omilla silver shampoo-color mask -sörsseleillä, mutta kovin tehokas systeemihän se ei ole. Siispä sävytettiin tyvi koulussa KC:n Ultimate kevytvärillä, sävyllä 9.2 Olaplexin kanssa.
Tässä ennen-kuvia. Vaalentunut siis on, mutta väärän sävyinen latvaan verrattuna.
Ja tässä lopputuloksia! Kaikki kuvat ovat muokkaamattomia. Tyvestä tuli tasaisemman värinen, joka liukui täydellisesti yhteen latvan kanssa. Vilma ja minä oltiin molemmat tyytyväisiä lopputulokseen! :)
Kuvien valaistus sisätiloissa oli aika huono, niin tässä eiliseltä päivänvalossa otettuja. Sävy on siis rutkasti kylmempi mitä ylemmät kuvat antavat olettaa. Kampauksia väsäiltiin muuten vaan huvin vuoksi. (Huomatkaa taustalla hehkuvat keltaiset valot ikkunoissa, aikamoinen ero siis kuvissa..:D)
Haudehoitoa koulussa
Heipparallaa! Ystäväni Heli käväisi taas vähän aikaa sitten koululla haudehoitoasiakkaana. Hoidon tarkoitus on hoitaa paitsi hiusten pituutta, niin myös päänahkaa suhteellisen tehokkaasti. Kuvia on aika nihkeästi levityksestä, sillä tein hoidon yksin, toisin kuin muut luokkakaverini. Mutta tässä kuitenkin hieman kuvia ja selostusta siitä!
Helillä tukkaa on siis pitkä, paksu vaalennettu tukka, eli haudehoito tuli tarpeeseen. Hoito aloitetaan analysoimalla hiuspohja ja hiuksen kunto, jotta saadaan valittua oikeat tuotteet. Ensimmäisenä tulisi harja hiuspohja pehmeällä hiuspohjaharjalla, mutta koska Helin päänahka punoitti jonkin verran, päätettiin jättää harjaus väliin ja siirryttiin pesupaikalle.
Hiukset pestiin syväpuhdistavalla shampoolla, jotta hiussuomut saataisiin mahdollisimman avonaisiksi, ja jotta hius imisi hoidon mahdollisimman tehokkaasti itseensä.
Peilipaikalla selvitettiin hiukset (mikä ei ollut muuten kovin helppoa pelkän shampoopesun jäljiltä..) ja tehtiin ristipääjako.
Päätettiin laittaa tyveen elastiinihoito, ja latvaan heppa-aine (nyt on kyllä nimet aivan hukassa, eikä Googlekaan auttanut, mutta Anne tiedät mitä tarkoitan.. :D), sillä hius oli niin erikuntoinen vaalennusten takia tyvestä ja latvasta. Levitin hoidot kolmiojakauksilla, aivan kuten tyviväriä levittäessä.
Ennen kuin laitoin lämpökoneen päälle, hieroin päätä noin kymmenisen minuuttia. Hieronnan jälkeen päähän viriteltiin muovisuoja, jotta lämpö ei haihtuisi. Sitten eikun lämpöön toiseksi kymmeneksi minuutiksi tehostumaan! Tämän jälkeen vein Helin pesupaikalle. Tuote täytyi emulgoida, eli vaahdottaa veden kanssa ensin, jotta se saataisiin huuhtoutumaan kokonaan pois. Huuhtelun jälkeen takaisin peilipaikalle föönattavaksi ja viimeisteltäväksi.
Tehtiin hiuksiin vähän surffikiharaa hyvien muotoilutuotteiden avulla, jotta helinkin tasapaksu kuantalo pysyisi muodossa. Tässä kiharat ennen niiden avaamista...
...ja avauksen jälkeen! Lopputulos oli selkeästi pehmeämpi ja liukkaampi hius.
maanantai 31. lokakuuta 2016
Dove Daily Moisture -kokeilu
Tarkalleen viikko sitten lupauduin koulussa testaamaan markettishampoota ja -hoitoainetta viikon ajaksi. Tässäpä siis muutamia havaintoja käyttökokeiluista. Käytin tuotteita kolme kertaa viikon aikana.
Koostumus: Shampoossa paksu. Todella pieni määrä riitti koko hiuksiin. Hoitoaine oli myös paksua. Tätä jouduin ottamaan kuitenkin ehkä hiukan enemmän kuin muita marketin tuotteita aikaisemmin.
Vaahtoavuus: Shampoon vaahtoavuus ihan yllätti. Ensimmäisellä käyttökerralla tuotetta tuli selkeästi liikaa. :D tuote siis vaahtoaa runsaasti.
Hoitavuus: tunsin todella hiusteni olevan sileät ja hoidetut märkänä. Hiukseni ovat aika takkuuntuvaa sorttia, mutta nyt sain kyllä selvitettyä takut ongelmitta. Kuivana hiukset tuntuivat ilmavilta, mikä yllätti, kun kyseessä on kuitenkin kosteuttavat tuotteet.
Kuinka pitkään puhtauden tuntu pysyi?: No ei pitkään. Hiukset näytti rasvaisilta jo 24 tunnin sisällä. Siitä siis miinusta.
All in all, mielestäni tuotteet toimivat siloittamalla hiuksen pintaa ja saaden aikaan pehmeyden tunnun. Myös putelien ulkonäkö on mielestäni hyvin esteettisesti kaunis. Kultaisen, sinisen ja valkoisen väriyhdistelmä on raikas ja hoitavan näköinen. Joten kyllä, jos etsisin kosteuttavaa tuoteparia marketista, Dove Daily Moisture voisi hyvinkin olla valintani.
maanantai 10. lokakuuta 2016
Tuotesarjoja
KC Professionalin Four reasons Black Edition -tuotesarja on suunniteltu päivittäiseen käyttöön. Sarjan kaikki shampoot ja hoitoaine sisältävät väriä säilyttäviä, kosteuttavia ja jäntevyyttä antavia ainesosia, mutta eri suhteissa. Tuotteista löytyy kolme shampoota ja yksi hoitoaine. Hydro Wash shampoo kosteuttaa ja suojaa hiusväriä. Co-Wash on kevyesti puhdistava, vaahtoamaton shampoo, joka on tarkoitettu shampoopesujen välille käytettäväksi. Cool Wash on nimensä mukaan virkistävä shampoo, joka ryhdistää, kosteuttaa ja suojaa hiusväriä. Sarjan ainut hoitoaine Daily Treatment hoitaa hiusta kuten Cool Wash; kosteuttaa, ryhdistää ja suojaa hiusväriä.
Sarjan muotoilutuotteista löytyy kattava 14 tuotteen valikoima suolasuihkeista viimeistelylakkoihin. Omia suosikkejani on Maui Beach Spray -suolasuihke, sekä Fiber Mousse -muotovaahto. Suolasuihke tuo kivaa rentoutta kiharoihin ja kuitupitoinen muotovaahto volyymiä föönauksen alle. Sarjalta löytyy myös oma föönaussuihke Foamy Blow Booster, kolme erilaista lyhyen hiuksen vahaa/viimeistelyvoidetta/pastea, kaksi kuivashampoota (toinen näkymätön, toinen on hopeanhohtoinen). Lisäksi viimeistelytuotteista löytyy kaksi kiiltoa tuovaa tuotetta: Shine Spray ja Shimmering Spray, joka on enemmän helmiäismäisempi.
Tuotesuositukset:
1. Four Reasons: Moisture shampoo ja hoitoaine
Paul Mitchell: Curls -sarjan Loaded Frizz-fighting shampoo ja Full Circle Leave-in Treatment
No Nothing: Moisture shampoo ja hoitoaine
2. FR: Color shampoo ja hoitoaine
PM: Color Protect Daily shampoo ja hoitoaine
NN: Color Sensitive shampoo ja hoitoaine
3. FR: Blonde shampoo ja Repair hoitoaine
PM: Forever Blonde shampoo ja hoitoaine
NN: Repair shampoo ja hoitoaine
4. FR: Healing shampoo ja Moisture hoitoaine
PM: Baby Don't Cry shampoo ja Extra-Body Daily Rinse hoitoaine
NN: Moisture shampoo ja hoitoaine
5. FR: Volume shaxmpoo ja hoitoaine
PM: Extra-Body Daily Rinse shampoo ja hoitoaine
NN: Volume shampoo ja hoitoaine
Shampoot, kuinka ne toimivat?
Etätehtävän paikka! Nyt vuorossa sampoot ja hoitoaineet.
Sampoita ja hoitoaineita löytyy lukematon määrä. Itselleen sopivat tuotteet löytyy vain kokeilemalla. Pesu- ja hoitotuotteiden valintaan vaikuttaa hiuksen ja hiuspohjan kunto. Tuotteen koostumus kertoo sen puhdistus- ja hoitotehosta. Sampoon ainesosat voidaan jakaa kahteen ryhmään:
1. Puhdistus- ja hoitotehoon vaikuttaviin ainesosiin
-liuotin
-pesevät ainesosat
-hoitavat ainesosat
-liuotin
-pesevät ainesosat
-hoitavat ainesosat
2. Teknisiin ominaisuuksiin (kuten tuotteen olomuoto, tuoksu, väri, säilyvyys) vaikuttaviin ainesosiin
-kiiltoa antavat ainesosat
-vaahdon stabilointiaineet
-tuotteen ulkonäköä parantavat ainesosat
-säilöntäaineet
-hajusteet
-väriaineet
Hoitoaineen peruskoostumus:
-liuotin (eli vesi)
-emulgaattori
-hoitavat ainesosat
-tekniset ainesosat
-liuotin (eli vesi)
-emulgaattori
-hoitavat ainesosat
-tekniset ainesosat
Eniten sampoissa on vettä. Se toimii näiden muiden ainesosien pohjana, eli liuottimena. Toiseksi eniten sampoista löytyy tensidejä. Nämä muodostuvat rasvaliukoisesti huilivetyhännästä ja vesiliukoisesta päästä. Tensidejä on neljä erilaista; anionisia, kationisia, amfoteerisia ja ionittomia. Sampoissa puhdistavat ainesosat ovat tavallisimmin anionisia tensidejä (yleisesti käytettyjä ovat sulfaatit). Niiden negatiivisesti varautunut vesiliukoinen pää hylkii hiusta, mikä on myös negatiivisesti varautunut. Rasvaliukoinen hiilivetyhäntä pureutuu rasvalikaan ja huuhtoutuu veden mukana pois.
Kationinen tensidi on hoitava ainesosa, joka tarttuu kiinni hiuksen pintaan, sillä sen vesiliukoinen pää on positiivisesti varautunut. Kaikkien kosmeettisten tuotteiden hoitavina ainesosina käytetään kationisia tensidejä (esim. kvaternaariset aineet) tai katonisia polymeerejä.
Amfoteeriset tensidit ovat esim. anionisia tensidejä hellävaraisempia peseviä ainesosia. Niiden vesiliukoisessa osassa voi olla joko negatiivinen tai positiivinen varaus riippuen siitä, millaisessa ympäristössä ne toimivat (happamassa positiivinen ja alkaalisessa negatiivinen). Näitä tensidejä käytetään muiden tensidien toiminnan täydentäjinä.
Ionittomilla tensideillä ei ole varausta. Niitä käytetään emulgaattoreina, jotka sekoittavat veden ja hoitavat ainesosat keskenään.
Sampoon valintaan vaikuttaa tietysti myös puhdistustarpeet. Syväpuhdistavat sampoot sisältävät runsaasti anionisia tensidejä, jotka siis todella puhdistavat, kun taas hoitosampoissa keskitytään myös puhdistuksen lisäksi hoitovaikutukseen.
Erikoissampoot sisältävät peruskoostumuksen lisäksi hilsettä kuorivia tai tehokkaasti mikrobeja tuhoavia ainesosia.
Hiuksen ja hiuspohjan kunto määrittelee sampoon pesutehon valitsemisen.
Hoitosampoot on suunnattu vaurioituneille ja kuiville hiuksille sekä hiuspohjalle.
Yleissampoot on tarkoitettu terveelle ja normaalille hiukselle sekä hiuspohjalle.
Yleissampoot on tarkoitettu terveelle ja normaalille hiukselle sekä hiuspohjalle.
Syväpuhdistavaa suositellaan voimakasta hiuksen ja hiuspohjan puhdistusta tarvitseville. Syväpuhdistava poistaa esim. muotoilutuotteiden jäämät
Erikoissampoot on tarkoitettu erilaisiin hiuspohjan ongelmiin.
Hoitosampoot on tarkoitettu rakennevaurioituneille hiuksille, jotka ovat kuivat, sähköiset, kiillottomat ja helposti takkuuntuvat. Ne murtuvat ja katkeilevat herkästi.
Kun tyviväri ei tartu
Tässä nyt siis viimeksi puhumastani tyvivärjäyksestä kuvia. Olen värjännyt Helin tyveä jo varmaan seitsemän vuoden ajan, joten tutut hiukset ja tuttu pää kyseessä. Tyvi värjättiin markettivärillä, ruskealla sävyllä, jonka ainakin piti olla sama kuin aiemmilla kerroilla. Siitä on jo jonkin aikaa, kun Heli värjäytti blondiin tukkaansa tumman tyven, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun värjäsin sitä tällä ruskealla. Aikaisemmin värjäyksen on hoitanut eräs toinen kampaajaystävämme. Ohimoilla värin tarttumattomuus näkyi eniten. Selitystä tälle ei nyt sitten löytynyt. Seuraavalla kerralla asteen tummempi väri, jos sillä sitten onnistuisi paremmin.
Tässä tyvi ennen...
...ja jälkeen. Oma väri jäi selvästi kuultamaan läpi.
tiistai 4. lokakuuta 2016
Hiukset ja iho
Sepäs olisi taas etätehtävän paikka! Nyt tulee asiaa hiuksen ja ihon rakenteesta, joita käytiin tänään koulussa läpi ryhmätöiden avulla. Tämä ryhmätyö olikin hauska toteuttaa, kun lähdettiin Vilman, Idan ja Miian kanssa etsimään koulun läheisyydestä omaan aiheeseen sopivia luonnon antimia. :D
Ihon rakenne koostuu kolmesta kerroksesta. epidermiksestä, dermiksestä ja subkutiksesta. Jokaisessa näissä on vielä omat pienet kerroksensa. Epidermis on ihon päälimmäinen kerros, joka sisältää neljä solukerrosta. Ylin niistä on sarveissolukerros, joka koostuu kuolleesta, jo keratinisoituneista sarveissoluista. Tämän alla on jyväissolukerros, jonka solujen sisällä valmistuu keratohyaliinijyväsiä. Valmistumisen jälkeen solu muuttuu litteäksi ja sen sisällä oleva tuma häviää. Eli näin solu kuolee ja nousee yllämainittuun sarveissolukerrokseen. Jyväissolukerroksen alla on okasolukerros, jonka okasolut ovat liittyneet toisiinsa hyvin tiivisti desmosomien avulla. Seassa on myös Langerhansin soluja, jotka ovat osa elimistön puolustusjärjestelmää. Tyvisolukerros on epidermiksen alin kerros, jossa on jakaantuvia tyvisoluja. Solun toinen jakaantunut osa nousee jyväissolukerrokseen. Tyvisolukerroksessa on myös melanosyyttisoluja, jotka valmistavat pigmenttiä, sekä Merkelin soluja, jotka välittävät tuntoaistimuksia. Epidermiksen tehtävänä on suojata elimistöä mekaanisesti, fysikaalisesti, kemiallisesti ja mikrobiologisesti.
Epidermiksen jälkeinen kerros dermis, eli verinahka, on sidekudosta, joka koostuu kahdesta proteiinista: kollageenista ja elastiinista. Kollageeni on ihon rakenneaine, ja elastiini antaa iholle sen joustavan ominaisuuden. Iän myötä kollageeni ja elastiini vähenee, mikä aiheuttaa ihon ''rupsahtamisen'', ja on osasyy ryppyjen muodostumiseen. Dermiksessä on myös runsaasti hermoja sekä imu- ja verisuonia, kun taas epidermiksessä kahta viimeistä ei ole lainkaan. Verisuoniston kautta iho saa ravinoaineita. Dermiksessä sijaitsee näiden lisäksi myös karvan juuriosat sekä tali- ja hikirauhaset. Dermis toimii vesivarastona ja suojana.
Ihon alin kerros on subkutis, joka on pelkkää rasvakudosta. Se toimii liimana yllä olevien pintakerrosten ja alla olevien kudoksien, lihasten, rustojen ja luiden välillä. Subkutis on elimistön rasvavarasto ja lämpöeriste. Se myös pehmentää iskuja.
Hiukset itsessään ovat kuollutta ja kovettunutta solukkoa, eli toisin sanoen keratiinia. Hiuksesta se osa, joka on ihon alla, elää ja kasvaa karvatupessa. Hius syntyy karvatupen pohjaosassa hiusnystyssä jatkuvan solunjakautumisen seurauksena. Hiusten pigmentti muodostuu hiusnystyn yläosassa olevissa melanosyyteissä. Myös hiusverisuonet ovat hiusnystyssä. Niiden kautta kulkee ravintoa ja hapekasta verta soluille. Jatkuvasti uusiutuva solukko työntää jakaantuvaa solukkoa ylöspäin hiussipuliin, jolloin solut litistyvät, menettävät tumansa, muuttuvat pitkulaisiksi ja näin karva alkaa syntyä. Se työntyy jatkuvasti ulos päin, ja kasvuvaihe kestää 2-6 vuotta. Tämän jälkeen solujen jakautuminen, ja tämän vuoksi myös hiuksen kasvu, loppuu. Karvatuppi supistuu, eikä hius ole enää kiinni verisuonissa eikä ravinnonlähteissä. Viimeisenä on lepovaihe, jonka aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Hiusnystyssä alkaa jakaantumaan uudet solut ja näin taas uusi hius syntyy ja kasvuprosessi alkaa alusta. Se, onko sinulla kiharat vai suorat hiukset, johtuu karvatuppesi muodosta. Yksinkertaisesti, jos karvatuppesi on suora, kasvaa sinulla suora hius, jos taas kaareva, sinulla kasvaa kihara hius.
Hiuspohjan epidermis on paksumpi kuin muualla. Jos hiuspohjan solut alkavat uusiutumaan normaalia tiheämmin, alkaa päänahka hilseilemään. Hilseily voi olla seuraus monesta eri tekijästä, kuten esimerkiksi hormonitoiminnasta, ravitsemuksesta tai vääränlaisesta kotihoidosta. Hiusten liiallinen pesu aiheuttaa myös hilseilyä. Mikrobikantaan kuuluva hiivasieni lisääntyy myös hilseilyn yhteydessä, mutta ei tiedetä, johtuuko hilseily sienestä, vai onko sieni seuraus hilseilystä.
Hiuspohjan epidermis on paksumpi kuin muualla. Jos hiuspohjan solut alkavat uusiutumaan normaalia tiheämmin, alkaa päänahka hilseilemään. Hilseily voi olla seuraus monesta eri tekijästä, kuten esimerkiksi hormonitoiminnasta, ravitsemuksesta tai vääränlaisesta kotihoidosta. Hiusten liiallinen pesu aiheuttaa myös hilseilyä. Mikrobikantaan kuuluva hiivasieni lisääntyy myös hilseilyn yhteydessä, mutta ei tiedetä, johtuuko hilseily sienestä, vai onko sieni seuraus hilseilystä.
Hiusten rakenne on kerrosmainen. Sen pintakerrosta kutsutaan suomukerrokseksi, joka koostuu levymäisistä keratiinikuiduista, jotka päällekkäin limittyessään muodostavat hiuksen pinnan. Nämä keratiinikuidut määrittelevät pinnan kiillon. Mikäli ''suomut'' ovat auki, ei hius kiillä paljoa. Jos taas kuidut ovat nätisti päällekkäin, kiiltää hius kauniisti. Tämän kerroksen kuntoon voidaan paljon vaikuttaa itse esimerkiksi shampoo- ja hoitoainekäsittelyillä. Shampoo toimii siten, että se avaa pintakerroksen niin, että sen vaikuttavat ainesosat pääsevät imeytymään hiukseen. Hoitoaine taas sulkee suomut takaisin. Veden lämpötilallakin voi vaikuttaa suomujen asentoon. Lämpösuojasuihkeet suojaavat hiusta muotoilurautojen kuumuudelta pitämällä suomut kiinni lämpökäsittelyn ajan. Jos pintakerrokseen muodostuu aukkoja rasittavien käsittelyn aikana, voi niitä korjata tilapäisesti. Lopullista korjaamista ei kuitenkaan pysty tekemään. Tällöin huokoinen latva tulee leikata kokonaan pois.
Rakenteelliset ominaisuudet:
Hiusten rakenteellisilla ominaisuuksilla tarkoitetaan hiuksen joustavuutta, venyvyyttä, taipuisuutta, kohoamista, paksuutta, kiiltoa ja sähköisyyttä. Näitä ominaisuuksia tarkkailemalla, parturi-kampaajan täytyy selvittää, mitä hiuksille voi tehdä; millä väreillä hiusta voi värjätä ja kuinka sitä voi muotoilla.
Hiuksen kunnon voi määritellä sen venyvyyden ja joustavuuden perusteella. Mitä venyvämpi hius on, sitä enemmän siinä on vaurioita. Hyväkuntoinen hius venyy, mutta pystyy palautumaan takaisin normaaliksi.
Taipuisuus vaikuttaa kampausten tekoon. Jos hiukset ovat sileät ja litteät, pyritään niitä kohottamaan muotoilutuotteiden avulla. Niiden tarkoitus on luoda hiusten välille kalvo, joka pitää hiukset erossa toisistaan. Myös permanenttia käytetään lopulliseen rakenteen muutokseen, jolloin hius muuttuu kokonaan kiharaksi.
Sähköisyys on yleinen ja inhottava, mutta helposti (ainakin väliaikaisesti) korjattava ongelma. Sähköisyys johtuu hiuksen negatiivisesta varauksesta, jolloin hiukset pyrkivät poispäin toisistaan. Negatiivista varausta esiintyy erityisesti huonokuntoisessa hiuksessa. Hiuksiin voidaan käyttää tällöin esimerkiksi hiuksiin jätettäviä hoitoaineita ja öljyjä, joissa on positiivisesti varautuneita osia. Ne laskeutuvat hiuksen pintaan muodostaen kalvon, joka autaa hiuksia elämään sovussa.
Hiusten kiilto on tietysti seuraus siitä, kuinka hyvä- tai huonokuntoinen hius on. Hyväkuntoisen hiuksen pintakerros on tiivis ja suljettu, ja heijastaa tällöin valoa kauniisti. Huonokuntoinen hius on rosoinen, eikä heijasta valoa samaan suuntaan. Tällainen hius tarvitsee kosteuttavia ja silottavia tuotteita, jotka sulkevat suomukerroksen.
Se, kuinka ohuet tai paksut hiukset ovat, luovat hiuksille kohoutumisen. Ohuet, harvat ja veltot hiukset on vaikeampi saada kohoamaan kuin paksut ja tuuheat. Kohoutuminen vaikuttaa kampausten tekoon, ja siinä käytettävien muotoilutuotteiden valintaan.
Hiusten paksuus johtuu hiusten määrästä ja yksittäisen hiuksen paksuudesta. Henkilö, jolla on paljon hiuksia, mutta niiden läpimitta on alle 0,04 millimetriä, omaa yleensä ohuet hiukset. Ja henkilö, jolla on määrällisesti vähän hiuksia, mutta yksittäinen hius on yli 0,06 millimetriä, saattaa omata paksut hiukset. Kemialliset käsittelyt ohentavat hiuksen läpimittaa.
Hiuksen laadulliset ominaisuudet:
Hiusten ominaisuuksiin vaikuttaa henkilön syntyperä. Hiuksen laatu vaihtelee eri maalaisten välillä. Skandinaavisen ja keskieurooppalaisen (kaukasialainen hiuslaatu) hiuksen pintakerros sisältää 6-8 kerrosta, ja voi olla kihara, laineikas tai suora. Hiuksen läpimitan muoto vaihtelee pyöreän ja ovaalin välillä. Väriskaala on mustasta vaaleaan. Hiusten määrä vaihtelee 80 000 ja 150 000 hiuksen välillä.
Itämainen hius, eli mongoloidinen hiuslaatu (esim. kiinalaisten ja japanilaisten omaava hiuslaatu) on suora, väriltään musta, paksu ja vastustuskykyinen. Läpimitan muoto lähes aina pyöreä. Tämä hiuslaatu kasvaa kaikista laaduista nopeiten. Hiusten määrä on kuitenkin vähäisempi kuin eurooppalaisilla.
Negroidinen hiuslaatu (useimmiten tummaihoisilla) on spiraalimaisen kihara ja läpimitaltaan jopa nauhamaisen litteä. Negroidilainen hius ei kestä vetämistä, ja murtuu helpommin kuin kaukasialainen hius. Sen pinta myös huokoistuu helposti, eikä kestä kemiallista tai mekaanista rasitusta hyvin.
Että sellaista tällä kertaa! Mielenkiintoista, mutta aikaa vievää puuhaa näiden asioiden opettelu.. Seuraavalla kerralla palaillaan kaverille kotona tehdyn tyvikasvun värjäyksen kanssa.:)
Rakenteelliset ominaisuudet:
Hiusten rakenteellisilla ominaisuuksilla tarkoitetaan hiuksen joustavuutta, venyvyyttä, taipuisuutta, kohoamista, paksuutta, kiiltoa ja sähköisyyttä. Näitä ominaisuuksia tarkkailemalla, parturi-kampaajan täytyy selvittää, mitä hiuksille voi tehdä; millä väreillä hiusta voi värjätä ja kuinka sitä voi muotoilla.
Hiuksen kunnon voi määritellä sen venyvyyden ja joustavuuden perusteella. Mitä venyvämpi hius on, sitä enemmän siinä on vaurioita. Hyväkuntoinen hius venyy, mutta pystyy palautumaan takaisin normaaliksi.
Taipuisuus vaikuttaa kampausten tekoon. Jos hiukset ovat sileät ja litteät, pyritään niitä kohottamaan muotoilutuotteiden avulla. Niiden tarkoitus on luoda hiusten välille kalvo, joka pitää hiukset erossa toisistaan. Myös permanenttia käytetään lopulliseen rakenteen muutokseen, jolloin hius muuttuu kokonaan kiharaksi.
Sähköisyys on yleinen ja inhottava, mutta helposti (ainakin väliaikaisesti) korjattava ongelma. Sähköisyys johtuu hiuksen negatiivisesta varauksesta, jolloin hiukset pyrkivät poispäin toisistaan. Negatiivista varausta esiintyy erityisesti huonokuntoisessa hiuksessa. Hiuksiin voidaan käyttää tällöin esimerkiksi hiuksiin jätettäviä hoitoaineita ja öljyjä, joissa on positiivisesti varautuneita osia. Ne laskeutuvat hiuksen pintaan muodostaen kalvon, joka autaa hiuksia elämään sovussa.
Hiusten kiilto on tietysti seuraus siitä, kuinka hyvä- tai huonokuntoinen hius on. Hyväkuntoisen hiuksen pintakerros on tiivis ja suljettu, ja heijastaa tällöin valoa kauniisti. Huonokuntoinen hius on rosoinen, eikä heijasta valoa samaan suuntaan. Tällainen hius tarvitsee kosteuttavia ja silottavia tuotteita, jotka sulkevat suomukerroksen.
Se, kuinka ohuet tai paksut hiukset ovat, luovat hiuksille kohoutumisen. Ohuet, harvat ja veltot hiukset on vaikeampi saada kohoamaan kuin paksut ja tuuheat. Kohoutuminen vaikuttaa kampausten tekoon, ja siinä käytettävien muotoilutuotteiden valintaan.
Hiusten paksuus johtuu hiusten määrästä ja yksittäisen hiuksen paksuudesta. Henkilö, jolla on paljon hiuksia, mutta niiden läpimitta on alle 0,04 millimetriä, omaa yleensä ohuet hiukset. Ja henkilö, jolla on määrällisesti vähän hiuksia, mutta yksittäinen hius on yli 0,06 millimetriä, saattaa omata paksut hiukset. Kemialliset käsittelyt ohentavat hiuksen läpimittaa.
Hiuksen laadulliset ominaisuudet:
Hiusten ominaisuuksiin vaikuttaa henkilön syntyperä. Hiuksen laatu vaihtelee eri maalaisten välillä. Skandinaavisen ja keskieurooppalaisen (kaukasialainen hiuslaatu) hiuksen pintakerros sisältää 6-8 kerrosta, ja voi olla kihara, laineikas tai suora. Hiuksen läpimitan muoto vaihtelee pyöreän ja ovaalin välillä. Väriskaala on mustasta vaaleaan. Hiusten määrä vaihtelee 80 000 ja 150 000 hiuksen välillä.
Itämainen hius, eli mongoloidinen hiuslaatu (esim. kiinalaisten ja japanilaisten omaava hiuslaatu) on suora, väriltään musta, paksu ja vastustuskykyinen. Läpimitan muoto lähes aina pyöreä. Tämä hiuslaatu kasvaa kaikista laaduista nopeiten. Hiusten määrä on kuitenkin vähäisempi kuin eurooppalaisilla.
Negroidinen hiuslaatu (useimmiten tummaihoisilla) on spiraalimaisen kihara ja läpimitaltaan jopa nauhamaisen litteä. Negroidilainen hius ei kestä vetämistä, ja murtuu helpommin kuin kaukasialainen hius. Sen pinta myös huokoistuu helposti, eikä kestä kemiallista tai mekaanista rasitusta hyvin.
Että sellaista tällä kertaa! Mielenkiintoista, mutta aikaa vievää puuhaa näiden asioiden opettelu.. Seuraavalla kerralla palaillaan kaverille kotona tehdyn tyvikasvun värjäyksen kanssa.:)
tiistai 27. syyskuuta 2016
Kerrostettu lyhyt malli
Tällä hetkellä käynnissä onkin jo toinen jakso, mikä tarkoittaa sitä, että leikkaukset saavat nyt jäädä joksikin aikaa. Toisen jakson aiheena on hiusten ja hiuspohjan hoito. Nyt palaillaan vielä kuitenkin ensimmäisen jakson viimeiseen leikkaukseen.
Viime viikolla saatiin tehtäväksi leikata harjoituspäähän omavalintainen lyhyt kerrostus. Jaiks. Löysin aika nopeasti omaan silmään parhaiten iskevän mallin, jota sitten lähdettiin toteuttamaan. Lopussa kuvia kahdenlaisesta viimeistelystä.:D
Ensimmäisenä tein hevosenkenkäosituksen.
Seuraavaksi niskaan keskijakauksen. Lähdin leikkaamaan keskeltä 90° nostokulmassa sivuja kohti siten, että jakauksen suunta muuttui koko ajan enemmän vaakaan.
Takaosa ja sivut leikattuna. Oli tärkeää huomioida, että leikkaus tapahtuu osion kohdalla, jotta hius ei ala pidentyä sivuja kohti.
Korvallinen siistittynä. Tätä harjoittelin ensimmäistä kertaa!
Föönattuna.
Seuraavana päivänä työtä sai viimeistellä uudelleen, kun osa luokasta vielä jatkoi leikkauksia loppuun. Kokeilin siis tehdä kiharaa pitkään osaan ja lopputuloksesta tulikin mielestäni kivempi kuin suorasta!
Leikkaus onnistui ihan hyvin, ilman sen kummempia komplilaatioita. Mielestäni taka- ja sivuosat olisivat saaneet olla lyhkäisempiä, ja päälaen pitkä hius taas hieman pidempi. Mutta minkäs teet kun edellinen leikkaus piti sisällään mm. etuhiukset, jotka nyt määritti pisimmän hiuksen mitan. Pidin kyllä kovasti lyhyen mallin leikkauksesta, ja uskon että tulen pitämään myös miesten hiustenleikkuusta!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)