keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Värioppia sulle ja värioppia mulle..

..tai ei varmaan sulle sittenkään. Saatiin siis keskiviikon etätehtäväksi hieman opiskella värejä. Ja koska haluan pitää keskiviikon vapaana kouluhommista, teen sen nyt yöllä. Tehtävä vaikutta laajalta ja mielenkiintoiselta, eli lähdetäänpäs tsekkailemaan onko se sitä.

1. Määrittele mitä on valo.
Valo on sähkömagneettista säteilyä, joka kulkee aaltoliikkeinä ja jokaiselle värisävylle on       oma aallonpituus.

2. Määrittele spektri ja käsite ''väri''.
Spektri=kirjo. Tunnetuin on valon spektrin jakautuminen sateenkaaren eri väreihin. Väri 
on tuota aiemmin mainitsemaani sähkömagneettista säteilyä, eli valoa, joka tulee                   auringosta tai muusta valonlähteestä. Pisin aallonpituus on punaisella  ja lyhin violetilla.         Muut värit jäävät aaltoilemaan näiden kahden väliin. 

3a. Mitä tarkoitetaan väriaistilla?
Kun näköelimet kykenevät tulkitsemaan eri aallonpituudet eri väreinä, puhutaan väriaistista.   
  b. Mitä on värisokeus? Millaisia muotoja sillä voi olla?
Värisokeus on värinäön vajavuutta. Se tarkoittaa sitä, että jokin osa näköradalla, eli verkkokalvon sekä takaraivolohkon välillä, ei toimi tai puuttuu kokonaan. Värisokeuden luonne ja haitta-aste riippuu siitä, missä vajavuus on.

Trikromaattinen anomalia on lievä värisokeuden muoto, jossa joku väriaistin perustekijöistä on vajaatoimintainen.
Dikromaattisella väriaistilla tarkoitetaan, että henkilöltä puuttuu verkkokalvosta näkösoluista oranssi- (protanopia), violetti- (tritanopia), tai viherherkät (deuteranopia) tappisolut. Henkilön, jolla on protanopia tai deuteranopia, on vaikea erottaa punaoransseja ja vihertäviä värejä. Näitä kutsutaan yhdessä punavihersokeudeksi. Täydellistä värisokeutta kutsutaan monokromasiaksi eli akromatopsiaksi. 

4. Määrittele nämä käsitteet: 

  • pigmentti: hienojakoinen jauhe, joka on värisävyä. Ei liukene
  • väriaine: väriä muodostava aine, joka voi olla liukeneva tai pigmentti.
  • sävy: kirjo- ja purppuraväreille ominainen värin ominaisuus. Tulee esiin silmän saaman energiasäteilyn valta-aallonpituudesta.
  • vivahde: pieni poikkeama väristä tai värisävystä ilmoitettuun suuntaan. 

5. Esitä maalaamalla väritähti/-ympyrä, jossa on päävärit ja niiden vastavärit sekä välivärit



Päävärit: punainen (vastaväri vihreä), keltainen (vastaväri violetti) ja sininen (vastaväri oranssi)
Välivärit: oranssi, vihreä ja violetti


6. Määrittele seuraavat käsitteet hiusväreissä

  • kylmät värit: niitä ovat neutraalihalkaisijan puolittaman väriympyrän kylmään puoliskoon kuuluvat, erityisesti siniseen vivahtavat värit.
  • lämpimät värit: neutraalihalkaisijan puolittaman lämpimään puoliskoon kuuluvat, erityisesti oranssiin vivahtavat värit.
  • pastellivärit: valkopitoinen, mustuudesta täysin vapaa väri.
  • murretut värit: syntyy sekoittamalla puhtaaseen väriin vastaväriä tai mustaa väriä.



Kylmä ja lämmin ruskea.






Kylmä ja lämmin vaalea.























Murrettu vihreä ja violetti.



Pastelli. Jotta pastellin värinen lopputulos olisi mahdollisimman pastelli, täytyy pohjan olla lähes valkoinen.

7. Väritä elämänkaariviiva lapsuudesta tähän päivään ja pohdi mitkä värit ovat olleet eri ikäkausina lempivärejäsi. Mitkä ovat lempivärejäsi nyt? 



Tässä elämänkaari''viiva''.. Jokainen laatikko vastaa yhtä vuotta. Minulla ei siis oo oikeasti minkäänlaista käsitystä mikä on ollut lempivärini siihen asti kun täytin 10. :D Myöskään äitini mielestä ei minulla ollut mitään tiettyä väriä. Kaiken sävyisiä punaisia ulkovaatteita ja neuletakkeja kuulemma ainakin löytyi. 10-vuotiaana sain päättää itse, minkä väriset tapetit haluaisin huoneeseeni, joten siinä vaiheessa oli aivan pakko miettiä joku väri minkä sisällä passaa viettää aikaa enemmänkin. Päädyin violettiin.. Yläasteella rakastin kaikennäköisiä pastellivärejä, keltaista ja turkoosia eniten. Turkoosivaihe jatkui 9. luokalle asti, jonka jälkeen taivuin tummempaan siniseen. Pari vuotta sitten olin aivan hurahtanut burgundy-sävyisiin huiveihin, takkeihin ja huulipuniin. Kuitenkin nopeasti sen jälkeen vaihdoin iloisiin erisävyisiin harmaisiin ja mustaan. En usko että näistä on paluuta, tai jos on niin ei tee hyvää lompakolle alkaa vaihtamaan vaatekertoja. :D 

Värioppi-kirja sanoo harmaan ja mustan olevan masentavia värejä, mutta kirkkaiden värien rinnalla hyödyllisiä, sillä näin värit pääsevät loistamaan vieläkin värikkäämpinä. Molempia värejä siis käytetään lähinnä taustaväreinä. 

Julkaisu jäi nyt keskiviikolle, kun piirtäminen ei eilen kiinnostanut! Tässä nyt olisi kaikennäköistä väreistä ja sävyistä. Hauska tehtävä, oli mukava käyttää montaa tiedonlähdettä!


Lähteet:
Kuvat, Pinterest
Värioppi [Rihlama]
Väriä ja kiharaa [Kara-Oksaharju-Oksman]




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti