maanantai 9. lokakuuta 2017

Itsenäinen tehtävä: permanentin kemiaa

1. Suolasidoksia, vetysidoksia ja rikkisidoksia. Näistä merkityksellisin permanentin kannalta on rikkisidokset. 

2. 
1. hiukset pestään shampoolla.
2. hiukset rullataan tai asetellaan siihen muotoon, johon niiden halutaan jäävän.
3. levitetään permanenttineste (useaankin kertaan) ja annetaan vaikuttaa
4. hajun poistamiseksi hiukset voi halutessaan huuhdella. Levitetään kiinnitysneste rullilla tai asettimille oleville hiuksille. Rullat puretaan ja lisätään kiinnitysneste uudelleen. Hiukset huuhdellaan ja lisätään hoitoaine.
5. käsittely päättyy hiuksen kuivaamiseen, jolloin suola- ja vetysidokset palaavat ennalleen. Rikkisidokset ovat jääneet siihen muotoon, mihin ne on ennen permanenttiainetta asetettu.

3. pelkistävät ainesosat tekevät kiharan, eli katkaisee rikkisidoksia. Emäksiset ainesosat vapauttavat vetyä.

4. Emäksiset ainesosat auttaa perkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä. Ammoniakki ja etanoliamiini. Hiuksen kannalta ei ole merkityksellistä, kumpaa käytetään, mutta ihmiset ovat herkempiä allergisoitumaan etanoliamiinille. 

5. Luovutetut vetyatomit sitoutuvat hiuksen rikkiatomeihin ja katkaisevat sen rikkisidoksen.

6. Hapanpermanentin pH on 6-7 ja emäspermanentin 7-8. Hapanpermanentti ei ärsytä hiuspohjaa niin paljoa ja on hellävaraisempi hiukselle. Se siis sopii vaurioituneelle hiukselle paremmin.

7. Aineen valinta perustuu hiuksen kuntoon ja haluttuun lopputulokseen. Rakennevauriot tulee analysoida huolella etukäteen.

8. Vahvemmat aineet sisältävät enemmän pelkistäviä ainesosia ja miedommat vähemmän. 

9. Lisälämpö nopeuttaa vedyn vapautumista.

10. Neste imeytyy hiukseen helposti. Vaahtomaiset tuotteet imeytyy vasta hetken kuluttua levityksestä. Nesteetkin voi vaahdottaa kupissa ennen levitystä esim. sienellä. Geelmiäisiä tuotteita on hyvä hyödyntää silloin, kun halutaan aine vain tiettyyn osaan hiusta, esim. tyveen.

11.  Ehjärakenteinen hius imee permanenttiainetta heikommin kuin rakennevaurioitunut hius. Eikosaanihappo hylkii vesiliuosta.

12.Hiuksen vaurioitunut osa tarvitsee vaikutusajaksi lyhemmän ajan kuin ehjä osa. Luonnonhiukselle aine voidaan levittää ensin, ja esim. vaalennetulle osalle myöhemmin. Tyvelle voi myös levittää esim. tyvigeeliä, jotta se pysyisi siellä missä pitääkin.

13. Avataan rullaa varovasti, ja katsotaan onko se menettänyt sille luontaisen jäntevyyden. Jos on, voidaan päätellä että rikkisidoksia on katkennut tarvittava määrä ja voidaan aloittaa huuhtelu.

14. Vetyperoksidi.

15. Kun hiuksiin lisätään vapaita happiatomeja, yksi sitoo aina itseensä kaksi vetyatomia, jolloin syntyy vettä. Vetyatomi irtoaa rikkiatomista ja kiinnittyy lähimpänä olevaan toiseen rikkiatomiin. Näiden kahden rikkiatomin välille syntyy vahva kovalenttinen rikkisidos, joka pitää kiharan kiharana.

16. Huuhtelu ei ole välttämätön.

17. Jokaiselle rullalle tulee tällöin laimentumaton ja tehokas kiinnitysaine. Se ei valu ylhäältä alas, jolloin se matkalla sekottuisi veden kanssa.

18. Vaikutusajan ylittäminen lisää happivaurioita, joiden takia kihara saattaa suoristua. Lyhyempi vaikutusaika ei anna rikkisidoksille tarpeeksi aikaa muodostua, jolloin kihara ei voi pysyä kiharana.

19. Ensimmäisessä kiinnityksessä kiinnitysaine levitetään rullien päälle ja annetaan vaikuttaa. Vaikutusajan jälkeen aine huuhdellaan pois ja rullat avataan. Niitä ei saa kammata tai haroa sormilla. Toinen kiinnityskerta tapahtuu, kun sama kiinnitysaine levitetään aukinaisten kiharoiden päälle ja annetaan vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti